Konkurs dla firm z branży turystycznej i gastronomicznej
30 kwietnia 2021 r. wystartuje nowy nabór wniosków z działania:
Konkurs nr: RPSL.03.02.00-IP.01-24-028/21.
Instytucja Organizująca Konkurs
Śląskie Centrum Przedsiębiorczości
Cel konkursu
Wsparcie przedsiębiorstw szczególnie dotkniętych skutkami pandemii, których działalność była mocno ograniczona w wyniku wprowadzonych obostrzeń.
Nabór skierowany jest do mikro i małych przedsiębiorstw z sektorów turystyki, gastronomii i przemysłu czasu wolnego, których działalność związana jest z prowadzeniem:
- bazy noclegowej (hotele, pola kempingowe),
- bazy gastronomicznej (także tzw. ruchome placówki gastronomiczne),
- wyciągów narciarskich,
- wypożyczalni sprzętu rekreacyjnego i sportowego,
- działalności dotyczącej organizacji wypoczynku – agencje turystyczne, przewodnicy,
- tzw. turystyki biznesowej związanej z obsługą imprez targowych czy kongresów.
Konkurs jest częścią Śląskiego Pakietu dla Turystyki, czyli wsparcia przygotowanego przez Województwo Śląskie dla branży turystycznej w regionie.
Kto może otrzymać dofinansowanie?
- Mikro i małe przedsiębiorstwa, których:
- kod PKD dominującej działalności gospodarczej jest zgodny z katalogiem wskazanym w dokumentacji konkursowej (na dzień 31.12.2020 r.);
- przychody w 2020 r. zmniejszyły się o m.in. 50% w porównaniu z rokiem 2019.
Na co można otrzymać dofinansowanie?
- Uzyskaną dotację można przeznaczyć m.in. na:
- nakłady na inwestycje przyczyniające się do rozbudowy posiadanych aktywów niezbędnych do utrzymania działalności,
- podniesienie atrakcyjności oferowanych usług,
- przeprowadzenie prac modernizacyjnych podwyższających standardy bazy noclegowej lub gastronomicznej.
Wysokość dofinansowania
Każdy wnioskodawca może uzyskać wsparcie w zakresie od 50 tys. do maksymalnie 500 tys. zł (85% kosztów kwalifikowalnych złożonego projektu).
Budżet naboru: ponad 76,7 mln zł.